Monday, May 4, 2009

Zvocanje u prazno, vol.3

Evo, dok se sležu utisci, iće i piće od 1. maja, da pokrenem i ovu temu...
Praznik rada, koji je kod nas ostao već 20 godina od pada "komunizma" povod za krkanje i raspadanje po šumama i gorama naše zemlje ponosne, iako je ta idila radničke klase odavno prošla.
Danas, kad ne znaš da li ćeš sutra imati posao kod jebenog privatnika i svetske ekonomske krize koja uopšte ne pomaže čitavoj situaciji, 1. maj predstavlja dan kada radni narod ide da se izduva od egzistencijalnih briga.
I tako, dok se u svetu organizuju protesti, kod nas se organizuju dani hedonizma... Ono što me je vrlo iznenadilo, dosta mladih je postalo svesno prave poente ovog dana i izrazilo svoju zabrinutost što se kod nas niko više ne zalaže za prava radnika, pa čak ni sami radnici. Još samo da se i ti omladinci zaposle i eto nama revolucije!
Do direktne akcije!!!
---------------------
Hajde što radnici uglavnom ne rade ništa po pitanju njihovog statusa, ako ne računaš ove ljude koji već danima štrajkuju glađu i odsecaju svoje prste. Razumem. Ljudi imaju žene i decu. Porodicu koju treba zbrinuti. Stvar prioriteta. Problem je u tome što ni institucija koja bi trebala da brani prava i interese radnika to ne radi! Sindikat je još jedna stvar čiji se smisao izgubio u tom našem nazovi socijalizmu. Radnici su onomad navikli da budu tretirani kao ljudska bića, pa im je sindikat bio sinonim za naručivanje polutki, praška za veš i slično. Sada se sindikati dele, cepaju, čime slabe i jedinstvo radničke klase. Jedni se bune, a drugi sede i kuliraju u fazonu "nama to odgovara". Štrajkbreheri.
Sad vi mislite "lako je tebi filozofirati". Jeste. Pitanje je kako bih ja postupio da sam sada u njihovoj koži... Znam da nije lako.
---------------------
Najnoviji svetski trend za sezonu proleće/leto 2009. - svinjski grip! Sjajno. Posle mišije groznice, SARS-a i ptičijeg gripa, dolazi još jedna pošast sa farme od koje je pomro čitav milijarditi deo svetske populacije. Pandemija!
Japanci odmah stavljaju one zastitne gluposti od maski (nemam pojma kako se to uopšte zove) na disajne organe, kao da virus ne bi mogao proći kroz to. Pa dobro, lepo je verovati da neće. Bar nađeš neku utehu. To ti je kao kada Pera kojot otvori kišobran kad mu stenčuga pada na glavu.
Stvarno je to senzacionalno kako vole da zastrašuju narod. Ne samo bolestima. Par nedelja zaredom sam skontao u "Večernjim Novostima" naslove na prvoj strani u kojima najavljuju katastrofe tipa poplava i zemljotresa. U zaglavlju naslovčići "najveća smrtnost...", "najzagađenija oblast...", "najteži opstanak...". Toliko superlativa savršenih za prepadanje mase na tako malom mestu. Manje gluposti bih verovatno našao u "Trećem oku".
---------------------
Zanimljivo. Menjanje naslova časopisa i slično po padežima.
"Imaš li ti još one "Treće oči"?".
"Hoćeš li biti danas na "Samom svom webu majstoru"?".
Eh, divna li srpska jezika!

No comments:

Post a Comment