Friday, May 8, 2009

Biometrijske lične karte

U neku ruku, ovo je bio povod što sam počeo sa pisanjem bloga. Dobio sam nedavno e-mail sledećeg sadržaja:

9 PREĆUTANIH ISTINA O NOVIM LIČNIM KARTAMA

U SUSRET VELIKOM BRATU

Sa velikom zabrinutošću vas obaveštavamo da je bez ikakvih pojašnjenja i informisanja javnosti od nadležnih organa počelo izdavanje novih ličnih karti sa biometrijskim čipom u kome su smešteni naši initmni podaci. Molimo vas da pre izbora stare ili nove (čipovane) lične karte obavezno pročitate sledeće činjenice o kojima niko odgovoran nije smatrao za shodno da vas obavesti a koje smo dobili od stručnih lica iz oblasti elektronike, sociologije i prava:

1. Većina evropskih zemalja nema biometrijske lične karte
Biometrijske lične karte kao obavezujući dokument na nacionalnom nivou su uvedene u nekoliko država sveta, uglavnom dalekoistočnih. U Evropskoj uniji velika većina zemalja nema lične karte sa biometrijskim čipovima, a čak i one koje ih imaju većinom ih ne vezuju za centralnu bazu podataka, tako štiteći privatnost sopstvenih građana.

2. U celom svetu postoji veliki otpor ka uvođenju biometrijskih ličnih karti
U Velikoj Britaniji je pokušaj uvođenja biometrijskih ličnih karti doveo do višemesečnih debata u parlamentu i burnih reakcija akademskih građana, dok je u Kanadi od strane zvanične parlamentarne komisije odbačen na neodređeno vreme, kao skup, neopravdan i potencijalno opasan. U Americi državna uprava nije ni pokušala sa uvođenjem biometrijskih ličnih karti među svojim stanovništvom, jer bi to sigurno dovelo do velikog otpora javnosti.

3. Lične karte sa biometrijskim čipom nisu naša međunarodna obaveza niti su uslov za ulazak u Evropu
He postoji međunarodno telo koje propisuje "obaveze" za lična dokumenta. Takođe, ona nisu uslov za ulazak u Evropsku uniju niti njihovo uvođenje doprinosi bržem ulasku. Očigledan primer je Slovenija, koja pre ulaska u EU nije uvela takve karte (iako je postojala mogućnost), već obične plastične, sa višim nivoom zaštite, ali bez biometrijskih čipova i bez central izovane baze podataka.

4. Za razliku od civilizovanog sveta, u Srbiji je ova tehnologija stigla krišom, na mala vrata tj. bez ikakve javne polemike
Ono što je kanađanima skupo, neopravdano i opasno, za naše vlasti je bio odličan posao. Naime, u Srbiji je 2003. godine, gotovo tajno (bez ikakvog tendera i van skupštine) kupljena papreno skupa oprema u vrednosti od 100 miliona evra (naravno, od novca poreskih obveznika) i to pre donošenja zakona kome nisu prethodile nikakve debate stručne javnosti niti pokazana ikakva briga za osnovna ljudska prava građana!? Tek, posle velike borbe i insistiranja javnosti, a pre svih našeg patrijarha Pavla, omogućeno je da nove lične karte ne budu obavezne, već izborne.

5. Sistem novih ličnih karti nije bezbedan
Potvrđeno je da ova tehnologija nije bezbedna i da je podložna "hakerisanju". Takvi slučajevi su česta pojava u tehnološki razvijenijim zemljama od Srbije. Na primer, novi holandski biometrijski pasoši su nedavno "hakovani", kao i centralna baza podataka Veteranske administracije u SAD, gde je preko 2,2 miliona dosijea američkih ratnih veterana "ukradeno". Čak je i jedan visoki engleski funkcioner, glavni kontrolog engleske MI-6 izjavio: "Biometrijska lična karta čipom vezana za centralnu bazu podataka je poklon za teroriste, za organizovani kriminal, poklon za obaveštajne službe nepijateljskih zemalja."

6. Podaci mogu biti dostupni raznim opasnim organizacijama
Od samih ličnih karti verovatno je opasnija samo centralna baza podataka. Nove lične karte u sebi sadrže čipove sa biometrijskim podacima, tj. memorijskim zapisima otisaka prstiju, potpisa i digitalne fotografije svakog stanovnika Srbije. Za početak. Niko ne zna koji će se sve lični podaci kasnije dodavati poput genetskih zapisa, intimnih životnih detalja, policijskih dosijea i slično. Zamislite samo kakve stravične posledice mogu da se dogode ako centralna baza podataka na neki način (korupcijom, hakovanjem...) dođe u ruke trgovaca ljudskim organima ili krvlju, ili nekoj sekti...

7. Ova tehnologija je, verovatno, dostupna njenom proizvođaču
Skupa oprema koju je naša država kupila je proizvedenauglavnomuAmerici, softverjetakođe američki. Glavna kompanija koja izrađuje ovu tehnologiju je kompanija Motorola, koja godinama radi najosetljivije projekte za američku vojsku, Pentagon, CIU... i niko ne može da garantuje da ova tehnologija nije pod tuđom kontrolom.

8. Nove lične karte se mogu koristiti za praćenje a, verovatno, i za ometanje ljudi
Svaki put kada budete legitimisani za bilo koju transakciju koja zahteva očitavanje vaše lične karte, trag o tome ulazi u centralnu bazu podataka. Na osnovu ovih tragova, država, kao i svako drugi ko bude imao uvid u bazu podataka, moći će da napravi «mapu» vaših kretanja, kupovine, prodaje, navika, itd. Nije moguće otkloniti sumnje u pogledu toga da čip u ličnoj karti može biti (zlo)upotrebljavan za lociranje ili praćenje. Takođe, niko ne može da garantuje da se slanjem jakih signala iz nekog digitalnog centra u bimetrijski čip ne može vršiti ometanje ljudi, tj. izazivanje glavobolje, povišenog pritiska, depresije...

9. Uvođenje novih ličnih karti je priprema i veliki korak ka uvođenju totalitarnog sistema koji je opisan u Svetom Pismu (Otkrovenje Jovanovo 13,16-18):
"I učini sve, male i velike, bogate i siromašne, slobodnjake i robove, da im dadu žig na desnoj ruci njihovoj ili na čelu njihovom, da niko ne može ni kupiti ni prodati, osim ko ima žig, ime zveri ili broj imena njezina. Ovde je mudrost. Ko ima um neka izračuna broj zveri; jer je broj čovekov i broj njezin je šest stotina šezdeset i šest."
Sledeća generacija sporne tehnologije su RFID čipovi koji su minijaturni radio-odašiljači, preko kojih bi svaki naš pokret biti vidljiv u realnom vremenu. Ovi čipovi bi u početku zamenili u ličnim kartama ove postojeće koje nam sada uvode, a kasnije bi "radi naše veće bezbednosti i zaštite" bili ubrizgavani u ruke ili na čelo (gde čip, zbog toplotnog balansa, jedino može da radi). Ko ne veruje, neka zna da je ubrizgavanje ovih čipova počelo, naime, američki bogataši ra dobrovoljno ubrizgavaju u sebe i u svoji decu štiteći se tako od "otmica". I najneverniji od svih nevernih Toma, ne mogu a da ne povežu ovu tehnologiju sa gore navedenim citatom iz Svetog Pisma! Poznato je da je u Briselu za ovaj poslednji čip pripremljen izuzetno moćan kompjuterski sistem pod nazovim "Beast" (što znači "zver") koji bi objedinio baze digitalnih podataka svih država i svih građana sveta. Kada su Evropljani još uvek oprezni i kada još uvek brižno čuvaju svoju slobodu daleko od ove zveri, zar ćemo mi Pravoslavni i Hristonosni Srbi da sumnjamo u Sveto Pismo i prvi da pohrlimo u susret Velikom bratu i večnom gubitku duše!?

Molimo građane da dobro razmisle pre nego pristanu na ovo digitalno ropstvo. Svaka vlast je totalitarna i ideal joj je porobljena i kontrolisana glasačka masa, iz gore navedenih činjenica možemo da primetimo da naša vlast (ili, možda, neko moćniji koji vrši pritiske na nju) prednjači u želji za ostvarenjem tog ideala i da se krajnje ponižavajuće odnosi prema građanima Srbije ne smatrajući ni za shodno da pre izbora informišu narod o manama i opasnostima novog identifikacionog sistema i ne poštujući ono najvrednije - ljudsku dušu i Bogom nam danu slobodu. Živimo u vremenu velike duhovne i moralne posrnulosti i otpadije i nema mesta bezbrižnosti i uspavanosti, zato, bdite i rasuđujte!


Redakcija ZNAMENJA, misionarsko-izdavačke ustanove Divljanskog manastira EPARHIJA NIŠKA
Pokušaću u kratkim crtama da analiziram ovo pismo...

1. Većina evropskih zemalja nema biometrijske lične karte

Pa šta? Da li to znači da bi to bilo ok ako bi većina uvela?

2. U celom svetu postoji veliki otpor ka uvođenju biometrijskih ličnih karti

Ni ovo nije ništa čudno. Pa ne postoje hrišćanski fundamentalisti i ostali paranoici samo u Srbiji. Štaviše, u Americi su fundamentalisti čak i akademski građani!

3. Lične karte sa biometrijskim čipom nisu naša međunarodna obaveza niti su uslov za ulazak u Evropu

Zar je neko rekao nešto drukčije? Nije ni uvođenje bolonjskog sistema na fakultetima bio uslovljen ni za šta i ni od koga, pa su retardi to uveli, ne bi li još više upropastili već skrnav (visoko-)obrazovni sistem kod nas.

4. Za razliku od civilizovanog sveta, u Srbiji je ova tehnologija stigla krišom, na mala vrata tj. bez ikakve javne polemike

Vlast se bira na izborima. Tamo biramo svoje predstavnike koji odlučuju za nas stvari kao što je izgled i rešenje lične karte... To što je narod izabrao stoku da nas vodi je druga priča. Iskreno, sumnjam da bi se patrijarh Pavle nešto bunio protiv ovakvih stvari, jer smatram da je pametan i razuman čovek, ali dobro. Neka im bude da je i on protiv toga. Ne bih da ulazim u moguće scenarije kako i zašto je došlo do toga, a imam ih dovoljno u glavi.

5. Sistem novih ličnih karti nije bezbedan

Šta oni hoće da kažu? Da se danas podaci građana ne nalaze u nekom računarskom sistemu? Ljudi, ovo je XXI vek, nemojmo se zavaravati. Ne drži se to po nekim fasciklama u SUP-u ili na kućnom računaru koji svaki majmun može da hakne. Činjenica je da krađa identiteta ne bi trebalo da bude (a i nije) najrizičnija u jebenoj mreži državne službe.

6. Podaci mogu biti dostupni raznim opasnim organizacijama

Kakvi jebeni paranoici. Genetski zapisi?!? Malopre su se ponašali kao da žive u XIX veku! Kako im nije palo na pamet da ako bi osoba doživela saobraćajnu nesreću i bila bez svesti s potrebom hitne transfuzije, preko lične karte mogli saznati koja je krvna grupa? Ni dosije nije loša stvar. Ako te privedu, odmah znaju imaš li "istoriju". Dodavanje intimnih životnih detalja mi opet zvuči malo previše paranoidno. Sad odjednom otkako su uvedene ove lične karte vlast postaje zla i imamo 3 UDBA-ša po glavi stanovnika, specijalno za evidenciju u čipu lične karte? Mašala! Ne daj bože ni da trgovci organima vide šta sve imam ispravno ispod haube! Ili sekta! Čim imaju moje podatke i znaju svaki detalj mog života, znači da su oni prava religija!

7. Ova tehnologija je, verovatno, dostupna njenom proizvođaču

Pa da im nije dostupna ta tehnologija, kako bi napravili ovaj sistem?! Naprave nešto, pa idu na ispiranje mozga po završenom poslu?! Kako nisu bili protiv mobilnih telefona? "Možda proizvođač u svaki ugrađuje prisluškivač, pa uvek znaju s kim i o čemu pričamo!!!" "Možda uvek znaju gde smo!" Naravno, preko GPS-a. Kako se protiv toga nisu bunili?

8. Nove lične karte se mogu koristiti za praćenje a, verovatno, i za ometanje ljudi

Mislim da se i ne bi baš toliko cimali oko lociranja preko ovih čipova. S mobilnim uvek znaju gde ste, a ne samo kad upotrebite ličnu kartu. Uostalom, koliko je često koristite? Ja ne baš toliko, za vas ne znam... Izgleda su se ljudi zbunili. Pobrkali ličnu sa platnom karticom. Osim ako nisu mislili da če ih objediniti jednog dana u tom njihovom svetu iz mašte gde vlada zla lična karta. Možda je čak ovo pisala neka bagra koju murija konstantno cima i legitimiše, pa su zaboravili da se to ne dešava svima. I onda opet sci-fi momenti sa glavoboljama od kartice i sranjima. Pre ću dobiti glavobolju, povišen pritisak i pasti u depresiju zbog ovakvih ljudi...

9. Uvođenje novih ličnih karti je priprema i veliki korak ka uvođenju totalitarnog sistema koji je opisan u Svetom Pismu...

I, naravno, veliko finale!!! Biometrijska lična karta - brought to you by nečastivi lično!!! Ovim ljudima nije jasno da nismo svi mi hrišćani koji doslovce tumače svete spise, jer smo pukli i volimo da se paranoišemo i tripujemo druge isčekujući sudnji dan. Ja bar preferiram druge vidove zabave, koji nisu toliko sumanuti.

Boga mi, ovo se odužilo... Jbg. Hteo sam i da sumiram, još na početku teksta mi je i palo na pamet kako, al sam do kraja stigao da zaboravim. Jbg...

No comments:

Post a Comment